SM med formbesked och frustration

SM i Duathlon avklarat och därmed kan säsongen 2016 betraktas vara igång på riktigt. Det blev ett lopp med positiva besked beblandat med viss frustration. Med förra årets lopp i bakhuvudet kunde jag förbereda mig på att det skulle gå undan redan från början, och ambitionen för denna gång var att gå ut hårdare med syfte att placera sig längre fram i fältet från början och därmed kunna få bättre sparring genom tävlingen. När startskottet ljöd följde den sedvanliga rusningen, men jag fick till en bra placering och det bildades snabbt ett led av duathleter längs löpbanan. Efter ett par km låg jag i tredjeklungan med bl.a. A.Stenman och N.Penton, och vi följdes åt in till varvning. Känslan var bra och jag gick aldrig på rött, detta gjorde att jag på andra halvan kunde avancera till gruppen med R.Andersson och M.Olsson. Men där låg jag inte särskilt länge utan kunde fortsätta och skapa lucka, och in till T1 som sjätte man med en löptid på 34:43 och runt en minut efter täten.

Ut på cykeln kunde jag hyfsat fort komma ikapp och förbi femman i loppet. Höll runt 280-290W och efter en mil var det tämligen ödsligt runtomkring mig. Men däromkring kom Penton om mig, försökte hänga på men kunde inte riktigt täppa till luckan. Strax innan varvning inträffar dock strulet som fick påtaglig konsekvens för utfallet av loppet. Stenman körde om vid backen innan varvning, och kort därefter körde även Olsson om. Jag satte mig upp för att demonstrativt visa att jag slog av på farten. Sedan rullade vi ner förbi tävlingsområdet, och uppenbarligen hade jag inte tillräckligt med avstånd framtill nästa gubbe. Det var dock inte det jag uppfattade då utan domaren som åkte upp bredvid mig sa att jag skulle rätta till nummerlappen, och att det inte var mer med det. Vi fortsatte att köra och jag kunde hänga på Stenman under tredje milen varvid Olsson släppte, sista milen blev däremot för tuff och jag blev distanserad av Stenman. Cykeldata: Snittfart 40,4 km/h, medeleffekt 288 W, NP 293 W.

In till varvning trodde jag allt var frid och fröjd och att jag skulle växla ut som nummer sex. Jag klev av cykeln och sprang en bra bit innan jag hörde att någon ropade mitt nummer. Jag fick springa tillbaka och det tog ett tag innan jag förstod vad det handlade om. Straff för drafting och ett par kraftuttryck senare fick jag ställa mig i boxen under två väldigt långa minuter. Med andra ord tog stoppet mer än de effektiva två minuter som var utdelat. Jag var inte överens med domaren om beslutet då, och inte heller nu. Men jag får respektera vad som har blivit dömt. Min uppfattning är att det var ett omkörningstillfälle som föll sig olyckligt och att det kanske tog för lång tid. Och det är naturligtvis så att i en ögonblicksbild kan det uppfattas som att man ligger på rulle, men det var inget medvetet från min sida. Min känsla är bara den att bedömningen som sådan föreföll aningen godtyckligt i det här fallet.

Ut på löpet hade jag R.Andersson i sikte. Det var inte så mycket att hålla igen på, och därmed gick sista sträckan relativt snabbt. Åtminstone första 3 km, därefter var det inte mycket mer att springa för. Det var för långt upp till nästa man. Fortsatt tryck sista 2 km men inget pressande. Det resulterade i tredje löptid, bara sekunder från Bjälkemo och Björklunds tid på sista femman.

Efter att resultatlistorna till slut hade redigerats skrevs jag till sjundeplats. Tar med mig att träningen har gett resultat och att det finns mer att ta av till kommande tävlingar. Tack coach Mike, det känns som vårt upplägg kommer att bära frukt.

Och grattis till segrarna i respektive klass. Alltid svårt att försvara sin titel, men Bäckson fixade det och imponerade. Men extra grattis till Sara som fortsätter sin beundransvärda utveckling, respektingivande exekvering. Riktigt jäkla bra helt enkelt.

P1070686

Foton: Erik Örarbäck & Fredrik Swahn

Vi hörs // J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s