SM i Vansbro – dagen då allt stämde

Efter en viss revidering av säsongsplaneringen låg nu SM i Vansbro som årets A-tävling. Efter en vår av bra utveckling och lyckade tävlingar skulle det bli oerhört intressant att få mäta sig mot de bästa i landet på distansen. Tävlingen har varit en snackis under en lång tid då loppet skulle samla både kort- och långdistansare för att se vem som är bäst på distansen däremellan – medeldistans. P1090765Senast jag var i Vansbro och tävlade var misäråret 2014 då simningen blev inställd och tävlingen gjordes om till ett duathlon istället.  Åtta grader i luften ackompanjerat av ett oavbrutet hällregn jag gick i mål och sa ”aldrig mer”. Den här gången såg prognosen inte särskilt mycket bättre ut, förutom ett antal grader varmare. Lite mer vuxen och kanske klokare valde jag att inte ödsla energi på det då förutsättningarna skulle vara densamma för alla.

P1090789

Med ett väldigt starkt startfält ville jag inte spekulera i tider, utan placeringsmässigt var min ambition att placera mig topp-10. En ambitiös men rimlig målsättning med många duktiga atleter på startlinjen.

Starten gick och det var ganska stökigt inledningsvis för min del då alla ville skaffa en bra position så snabbt som möjligt. Ett antal kallsupar och slag gjorde att det tog ett tag att få in en rytm. Efter första vändningen fick jag dock ett par fötter som jag valde att följa. Jag tappade dock dem efter ett tag, simmade själv en stund men lagom till andra vändning hade jag hittat ett par nya att kroka fast i. In mot uppgången kommer vi ikapp ett större gäng som det inte var någon mening med att försöka gå om, vilket gjorde att det var ett ganska stort följe som kom upp tillsammans.

Dryga 30′ på simningen är inget att hurra över, och det gör tyvärr att det tar ett tag innan jag kommer ifatt dem jag verkligen tävlar mot i tävlingen. Simningen kommer få bli ett vinterprojekt, för ju duktigare man blir desto mer märker man att det inte går att ha några svaga moment. Åtminstone inte så uppenbart svaga.

P1090934

Cyklingen kändes bra och jag kunde hålla mig ganska stabilt runt 290W. Men på andra varvet händer något mycket märkligt. I periferin såg jag en insekt komma mot mig, och en bråkdel av en sekund senare satte den sig på läppen och stack till. Jag fick bort otyget men kände att en svullnad började ta form och växa. Med tanke på att jag tidigare har fått allergiska reaktioner mot getingstick kändes det obehagligt och jag tappade fokus för en stund. Hög intensitet och en allergireaktion som skulle kunna sätta sig på luftvägarna, inte helt optimalt. Till slut var hela underläppen uppsvälld, men mer obehag än det kände jag inte utan jag kunde fortsätta. Efter vändpunkten på andra varvet kommer jag ifatt min gamla vapendragare J.Evertsson och jag förstod att jag låg relativt bra till. Vi fortsatte in tillsammans till T2, och där var vi ett större gäng som växlade ut samtidigt. Enligt resultaten var jag 14:e man ut på löpningen och jakten kunde ta sin början

P1100011

P1100021

P1100028

P1100037

Löpningen kändes bra och jag kunde ligga runt 3:40-fart relativt stabilt. Successivt tog jag placeringar, vilket innebar en extra motivationsboost för varje plats jag avancerade.

Runt 12 km låg jag på 7:e plats och det kändes långt upp till Marre på 6:e. Vid vändpunkterna såg jag att tiden mellan oss minskade, men att det var aningen för mycket att göra något åt. Vid sista vändpunkten märkte jag dock att avståndet hade krympt väsentligt och det gjorde att farten trissades upp en sista gång – en sista ansträngning. Med cirka 2 km kvar kom jag ikapp, gick om och kunde distansera ytterligare avstånd. In i mål som sexa till slut, med dryga två minuter till en pallplats. Och häftigast av allt – bästa löpsplit av alla. En prestation jag är oerhört nöjd över.

P1100276

Tack alla inblandade som gjorde dagen till en riktigt bra dag.

Vi hörs // J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s