Tjörn triathlon – i ord och bilder

Så var den svenska säsongsavslutningen gjord. Jag lägger till svensk före säsongsavslutning då det alltid finns möjlighet att sticka utomlands, men det mesta talar ändå för att det var årets säsongsavslutning som gick av stapeln på Tjörn i helgen.

P1110742

Det talades på förhand om ett inofficiellt SM på distansen då det var en stark uppslutning på startfältet. Tjörn brukar dock locka till sig duktigt folk, så att konkurrensen skulle vara tuff var inget nytt. Väderprognosen för tävlingsdagen såg bra ut, i termer av uppehåll. Vinden däremot såg ut att kunna bli en faktor att ta hänsyn till. Jag funderade under veckan ifall min hjuluppsättning med 60+disc skulle vara vanskligt. Vindprognosen skruvades dock ner på fredagen och det kändes som min set-up inte skulle orsaka några problem.

Lördag, bagarmorgon och iväg mot Skärhamn. I bilen på väg ut observerades hårt sträckta flaggor och svajande trädkronor. Inga direkta orosmoln över detta mer än ett konstaterande att det antagligen skulle sätta prägel på loppet, vilket det också gjorde. Det rådde viss tvivel om simbanan då man inte hade fått ut några bojar utan riktmärkena var i form av plastdunkar. En hel del diskussion innan start gällande bansträckningen och hur det skulle gå med siktning ifall det inte kom ut några bojar. Tätt inpå start fick tävlingsledningen ut bojarna och orosmolnen skingrades. Starten gick och jag kom iväg bra utan större problem eller slagsmål. Vid första boj märker jag hur kanotisten visslar frenetiskt i sin visselpipa och något var uppenbarligen fel. Förstagruppen simmade ändå vidare och jag följde. Efter kanske 100-150m från den första bojen som vi hade svängt höger om får en kanotist stopp på oss, och ger direktiv om att vända tillbaka då hela gruppen missat två bojar som låg till vänster om den första bojen. Oklart vad som skulle hända, men efter ett tag tog någon initiativet att simma tillbaka. Gruppen följde och svängde runt den initiala loopen för att återigen simma tillbaka in mot hamnen igen. Känslan i detta läge var konstig och vad utfallet skulle bli var oklart. Att ta riktning in mot hamnen efter svängt runt ön var knepigt då dyningarna från vågorna gjorde det väldigt svårt att sikta någon boj. Efter halva sträckan fick jag stanna och ta av mig glasögonen för att se var jag skulle ta vägen. Det korta stoppet hjälpte att ta sikte på sista bojen, för att sedan vända upp mot simuppgången vid Akvarellmuseet. Många brännmaneter ute i vattnet denna dag men som tur var blev jag förskonad från att bränna mig.

P1110790

P1110806

P1110812

P1110831

P1110851

P1110866

P1110926

Ut på cykeln med riktmärke att ligga runt den effekten som jag hade på Vansbro. Första halvan av första varvet gick av förklarliga skäl snabbt i den medvind som rådde. Värre skulle det bli att vända upp på stora vägen tillbaka mot Skärhamn. Motvinden som gjorde att det stundtals var svårt att hålla över 30 km/h. Lika för alla, men jag hade uppenbarligen svårt för blåsten vilket skulle ta ut sin rätt på det andra varvet som gick väsentligt långsammare än det första.

P1110942

P1110945

P1110958

P1110962

P1110983

P1120069

P1120078

Solen var framme och det var knappa 20 grader, men ändå hade jag svårt att få i mig vätska. På cykeln hade jag två flaskor men efter cykelmomentet hade jag inte riktigt fått i mig allt. Att jag tappade på andra varvet kan ha varit en kombination av för lite energiintag, samt att jag kan ha gått ut aningen för hårt under de första milen.

cykel1

cykel2

Ut på löpet hade jag A.Bengtsson hyfsat nära fram samt en annan kille som jag hade fått släppa på cykeln. Efter drygt ett varv hade jag gått förbi och jag trummade på i 3:45-3:50-fart. Stundtals var magen orolig och det var därmed inte aktuellt att pressa mer. Tyvärr hade jag tappat för mycket på cykeln för att kunna göra någon skada längre fram. N.Svensson var lite krokig på löpet och jag kunde passera honom på sista varvet, men upp till Marre som jag lyckades kriga ner i Vansbro var det denna gången för mycket tid för att kunna springa ikapp.
P1120129

P1120134

P1120140

P1120124

P1120158

P1120150

P1120190

P1120200

P1120254

Sprang in på en åttondeplats och såhär i efterhand har jag varit lite missnöjd med loppet. Egentligen ingen dålig tävling, men inte heller bra. Ibland blir man bortskämd när det går bra på tävlingar och man lyckas överträffa sig själv. Tyvärr är det inget normaltillstånd och det kommer tävlingar man inte presterar riktigt på den nivån som man har önskat.

P1120295

P1120318

P1120324

P1120326

P1120334

P1120344

P1120351

P1120466

Även om inledningen på tävlingen var lite strulig kändes den nya banan som en förbättring från föregående år. Tajtare och mer publikvänlig. Och som alltid kanonfin stämning längs banan med ett härligt publikstöd. Tyvärr blir det nog ingen upprepning nästa år. Har svårt att se att jag kommer dubbla Kalmar och Tjörn.

Vi hörs // J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s