Uppdaterade PB:n

Jag har fått frågan ett antal gånger i år – hur har du gjort för att kunna springa så fort? Naturligtvis beror det på vem man jämför sig med, men i triathlonmässiga sammanhang har min löpning räckt relativt långt och det har alltid varit mitt signum. Jag har lyft min löpning i år, och därför har det varit kul och intressant att springa några löptävlingar det senaste utan att ha simmat och cyklat innan. Senast jag sprang en halvmara utan att det skulle vara ett delmoment i en triathlon var 2013, det då tokvarma fiskevarvet. Mitt PB har dock stått sig sedan jag var i Haag under samma år på våren, då jag sprang på 1:16:04. Nu var det så dags igen att testa på sträckan, tre år senare. Göteborg halvmarathon gick av stapeln förra helgen och fick agera värd för en ny värdemätare.

p1130024

Det är ändå grundträning och de lopp jag gör nu innebär ingen formtoppning, utan bara som en del i träningen. Loppet som sådant var en enkel historia – från Slottsskogsvallen söderut via Säröleden och vändpunkt halvvägs. En således snabb historia, dock vindutsatt. Och till mig glädje blåste det under dagen ganska friskt, med en vind som skulle stötta oss i ryggen på väg ner för att sedan vara nämnvärt jobbig faktor på hemvägen. Naturligtvis har man hjälp av medvinden, men det är sällan så pass mycket att det väger upp vad det kostar i motsatt riktning.

p1130036

p1130039

p1130043

p1130055

p1130066Jag fick snabbt släppa förstaklungan på 4 man, och istället var det jag och A.Bengtsson som slog följe första biten. Runt 7-8k blev jag dock ensam och det skulle så förbli resten av tävlingen. Första milen gick på 34:45, vilket skvallrar om vilket håll det blåste.

p1130076

p1130084

p1130105

Efter vändpunkten kunde jag ändå hålla hyfsad pace, och fram till runt 15k gick det bra. Sista biten blev däremot en tung historia. Ändå hade jag disponerat mig bra eftersom framförvarande tredje och fjärde man hade tappat ganska mycket i förhållande till mig och jag var bara ca 25s efter med 5-6k kvar. Jag tog in successivt men kom aldrig tillräckligt nära för att utmana om en pallplats.

p1130124

p1130126

p1130157

p1130164

Krigade på och förstod på klockan att tiden skulle bli sub75. Riktigt nöjd att fixa det i en grundträningsperiod, utan optimala förutsättningar, och utan särskilt mycket sällskap under vägen. Officiell tid 1:14:58.

p1130173

p1130179

I och med resultatet hade PB:ena på både 10k och halvmaran blivit uppdaterade inom en kort period. Därför kändes det rimligt att även göra ett försök att putsa tiden på 5k. Running Lights är ett lopp som går i min hemstad Alingsås, och eftersom jag sprang loppet förra året skulle det bli en bra koll av utvecklingsstatus.

p1130264

p1130272

Lagom till skymning avfyrades startskottet igår kväll på Kungsgatan i Alingsås. Med vinnaren från halvmaran helgen innan på startlinjen, Narin Yassin som då sprang 1:12 låga fanns det förutsättningar för ett snabbt lopp. Men istället för att Yassin stack iväg snabbt var det fjolårsvinnaren Ahmed Kriger från ÖIS som spurtade iväg, säkert med en första kilometer en bra bit under 3:00. Jag körde mitt tempo och tänkte att det skulle vara rimligt att hålla 3:20 i snitt. Efter en kilometer kom jag ifatt klungan bakom Kriger med bl.a. Yassin. Vi höll ihop kvartetten till det var runt halvkilometern kvar, då lade E.Oscarsson in en långspurt som jag inte riktigt kunde hålla. Däremot distanserades de övriga bakåt och en tredjeplats kunde bärgas i loppet med en sluttid på 16:25. Och då motsvarande tid förra året var 17:12, kunde det även konstateras att även toppfarten har tagit ett kliv i år också. Dock förvånad över att kunna slå en kille som Yassin, det hade dock sin förklaring. Killen hade sprungit Sävedalens 10k några timmar innan.

p1130308

p1130331

Därmed uppdaterade personbästa på 5k-halvmara inom en månad. Och för att knyta an till frågan om hur jag har gjort för att lyft min löpning? Enkelt, jag springer i bra grejer. Och jag har glädjen att berätta att jag så kommer göra i framtiden, då jag och Salming slöt ett förlängt avtal i veckan.

foto-2016-10-13-13-16-35

Så vill du springa snabbt? Spring i Salming. Komplettera med kontinuerlig och varierad träning så är du hemma.

Vi hörs! // J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s