Om mig

The short story

Född: 1990

Uppvuxen: Hol, nära Alingsås.

Bor: Göteborg

Gör: Triathlet med fokus på medel- och långdistans. Utbildad civilingenjör och jobbar på Sweco i Göteborg.

Klubb: Triathlon Väst

The long story

Efter en medioker fotbollskarriär, om det ens går att benämna karriär fick jag hur som helst upp ögonen för konditionsidrott. Initialt var det löpning som gällde för att hålla formen (läs vikten). Men som med så mycket annat är det lättare om man har ett mål med det man sysselsätter sig med. Därmed anmälde jag mig till Göteborgsvarvet för första gången 2010. Jag började träna någorlunda strukturerat och genomförde loppet på 1:40. Inget som avskräcker någon, men ändå en klart godkänd debut utan att ha tränat löpning särskilt länge. Samma år flyttade jag till Uppsala för studier och träffade då nya vänner och fann mer inspiration till träning. Under hösten blev jag övertalad till att springa Stockholm Marathon och någonstans vid denna tid började träningen att bli mer strukturerad och prestationsinriktad.

Utvecklingen gick bra och på våren 2012 kunde jag springa halvmaran på 1:16 låga. Men där någonstans nådde jag en platå och löpningen började kännas monoton. Jag hade testat på några triathlon och funnit det som en härlig tävlingsform, mycket mer dynamisk än renodlad löpning. Därför anmälde jag mig 2013 till Vansbro triathlon som nästa mål. Inför tävlingen kunde antalet simpass räknas på en hand, cykeln var av karaktär linje med tempopinnar och träningshjul. Ändå kunde jag ändå springa in på 4:29 och jag kände direkt att detta ville jag fortsätta med.

2014 började jag träna triathlon på riktigt. Jag började simma med IK Fyris samt bytte klubb till IF Mantra Sport och fann nya träningskamrater. Tyvärr hade jag otur med mina tävlingar under sommaren. Vansbro regnade bort till ett duathlon, Jönköping fick ställas in p.g.a. bröllop och till Sala blev jag sjuk. De tävlingar jag däremot körde under 2014 gick bra, och det gav mersmak.

2015 innebar ytterligare mer träningstimmar och jag kunde placera mig i skiktet bakom de allra duktigaste. Bästa tävlingen får nog anses vara säsongsavslutningen på Tjörn med en sjundeplats i herrsenior och en sluttid på 4.13.

2016 var lite av en genombrottssäsong med en sjätteplats på SM i Vansbro som bästa resultat. 4:06 i sluttid, bästa löpsplit i fältet och två minuter till pallplats har gett motivation att fortsätta att träna målmedvetet och strukturerat för att konkurrera om topplaceringar på medel- och långdistans i Sverige.

Under 2017 gick jag ner i tjänst till 80 % för att ge mer utrymme till triathlon. Träningen flöt på bekymmersfritt under hela året men med tanke på att resultaten var i nivå med året innan kändes det inte som att satsningen hade gett valuta för pengarna. Till min lycka blev dock årets sista tävling en riktigt fullträff. Premiär på fulldistans Ironman Kalmar, vilket resulterade i en åttondeplats bland proffsen med en tid på 8:49. Tiden är enligt Ironmanstatistik.se femma på årsbästalistan och den tioende snabbaste debutanttiden. Och nu är planeringen för 2018 i full gång.

En reaktion på ”Om mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s